Image Alt

Stichting Nationale Kunstbeurs plant virtuele expositie

Stichting Nationale Kunstbeurs plant virtuele expositie

PARAMARIBO – “De komst van Covid-19 heeft flink roet in het eten gegooid en heeft veel sectoren keihard getroffen. En dus moesten we ook kijken; wat nu met de Nationale Kunstbeurs (NK)”, vertelt Juan Pawiroredjo, ondervoorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs.

In april was al duidelijk dat dit virus voorlopig niet weggaat en ontstond een situatie, waarbij wan ogri tyari wan bun. “We bestaan dit jaar als organisatie 55 jaar en we zijn ons al enkele jaren ervan bewust, dat wij op een modernere manier onze presence zichtbaar moeten maken. Deze situatie heeft ons dus doen besluiten dat deze NK een virtuele wordt.” De NK 2020 zal in de derde week van oktober worden geopend met de lancering van de website.

Volgens Pawiroredjo is de organisatie vanaf toen bezig met het brainstormen over welke informatie komt te staan op de website en hoe die te presenteren. “We zijn ons ervan bewust dat een event organiseren, waarbij gedurende tien dagen, ruim tienduizend man over de vloer samenkomt, niet verantwoordelijk zou zijn.”

Er wordt nu een 3D-website gebouwd waarmee de rondleiding gedaan zal worden. Er zal ook veel gebruik gemaakt worden van sociale media op onder meer de opening. “Deze website zal mensen in staat stellen om in de veiligheid van hun eigen huis toch nog de beurs te ‘bezoeken’ en eventueel aankopen te doen. Het leuke is, dat je het een aantal keer kan doen. Die interactieve vibe willen we wel behouden. We gaan mini docu’s maken van kunstenaars die we bijzonder vinden of die een bijzonder verhaal hebben en die plaatsen op de website. We gaan live chatsessies doen waarbij men mag inloggen om vragen te stellen aan de kunstenaars en andere interactieve kunstactiviteiten”, licht Pawiroredjo toe.

Eén van de mooie dingen van de NK is het ontmoeten van kunstenaars om te praten over hun werk en het verhaal achter hun kunst. Een leuk informatief aandenken na elke NK was ook de full color-catalogus die de afgelopen jaren helaas niet meer uitgegeven is. “Ja we hebben het harde besluit moeten nemen om de catalogus te schrappen, omdat dat al ruim 30 procent van ons bugdet in beslag nam. Met de website gaat een lang gekoesterde wens in vervulling, maar ook de aansluiting op een modernere manier van communiceren is een feit. We weten niet of Covid-19 volgend jaar is geweken, dus heeft het onbewust het proces versneld. We zijn blij dat we toch een helemaal aangepaste NK kunnen aanbieden. We hadden ook kunnen zeggen laat maar zitten, maar zoiets biedt afleiding in deze stress-tijden en als een creatieve organisatie moet je out of the box denken om dingen te kunnen realiseren.”

Het kunstevenement dat normalitertien dagen duurtis nu uitgespreid over de hele maand november. “We roepen november uit tot Suriname Art Month, waarbij we trachten het platform te zijn waar niet alleen schilderijen en sculpturen te zien zijn, maar waar ook andere kunstvormen te beleven zijn.” Dit jaar zal er extra aandacht besteed worden aan spoken word door middel van filmpjes op de sociale media. De inschrijving voor deelname is nog steeds mogelijk tot 15 september, waarbij kunstenaars drie foto’s met het volledig ingevuld formulier, moeten opsturen. “Stuur foto’s van je werk, in de trant van wat je op de NK zou willen laten zien. Stuur geen beeldhouwwerkfoto terwijl je met schilderijen wil exposeren. We zijn ons er namelijk van bewust dat de meeste kunstenaars hun collectie nog niet af hebben.”

Bron: http://www.dwtonline.com/mobiel/?node=504627